x
M E L İ K E
D İ N Ç

Bugünü Yaşama Arzusu Schopenhauer Tedavisi- Irvin D. Yalom

  • Psikoloji-Kitap Analizleri
  • /
  • 19 Mayıs 2024

Bugünü Yaşama Arzusu

Irvin Yalom’ un "Bugünü Yaşama Arzusu" adlı kitabında, grupla terapi çalışmaları ve Schopenhauer felsefesi ele alınıyor. Sağlık kontrolünde ortaya çıkan ölümcül hastalığı ile sınırlı zamanı olduğunu öğrenen grup lideri Julius Hertzfeld, 2 hafta boyunca seanslarını iptal ederek hayatını sorgulamaya başlıyor. Bu güne kadar yapmış olduğu terapileri ve hastalarına gerçekten yardımcı olup olamadığını düşünerek eski danışanlarından Philip Slate’ e ulaşıyor. İnsanlarla sadece cinsel dürtüleriyle ilişki kurabilen, cinsel isteklerini kontrol edemeyen bir kimyager olan Philip, 3 yıl çalışmalarına rağmen iyileşmediği için terapiyi bırakmış; sonrasında hayatının merkezine insan sevmeyen, kötümser bir filozof olan Arthur Schopenhauer’ ı alarak iyileşmiştir. Felsefi danışmanlık eğitimi alarak danışman olmuş; Julius ile mesleki süpervizyon için yaptıkları anlaşma ile grup çalışmalarına 6 ay katılmayı kabul etmiştir. Bu süreçte kendisini iyileştiren filozof’ un, Julius için iyileştirici olacağını düşünerek, grubun sürekli olarak gündemine bu konuyu getirmektedir.

            Bahsedilen grubu ele alacak olursak, Julius yaklaşım olarak bireylerarası yönelimi önemsemiş ve grupta her üyenin yaşadığı ilişkiler konusunda çektikleri zorluklar ele alınmıştır. Grup üyeleri; Pam, Tony, Stuart, Bonnie, Rebecca, Gill ve son olarak ta terapist olmaya hazır olmadığı için insanlarla olan iletişimini düzeltmesi gereken Philip’ in katılması ile grup oturumları kitapta işlenmeye başlamıştır.

            Kitapta ilk olarak Stuart’ tan bahsediliyor. Stuart, gruba karısının onu terk etme ültimatomu ile girmiştir. Grubun söyleminde grubun fotoğraf makinesidir; grup sürecinde yaşananları en iyi o özetler ama kendini fotoğrafa almaz. Onun zor bir danışan olduğunu söyleyebilir; sessiz danışanlar kategorisine alabiliriz. Çünkü çok iyi gözlem ve analiz yaptığı, gruba yardımcı olmayı sevdiği halde kendi duygularını gruba açmamaktadır. Grubun son seanslarına doğru yapılan itiraflardan etkilenerek katılımı, kendini açması kolaylaşmış; oğluna karşı duyduğu öfke ve kıskançlığı açığa vurmuştur.

Pam, grubun sevilen bir üyesidir; her zaman anahtar rolde, merkezi konumda olmuştur. Aynı zamanda üniversitede profesör olan Pam, entelektüel kimliğiyle grup içerisindeki yerini kazanmıştır. Gruba kocasını ve eski sevgilisini saplantılı olarak düşünmesi ve erkeklerle yaşadığı problemleri yüzünden gelmiş; terapiden istediği sonucu alamaması üzerine bir öğrencisinin tavsiyesiyle “Vipassana meditasyonu” için Hindistan’ a gitmiştir. Geri döndüğünde daha önceden kendisini cinsel açıdan kullanmış ve üzmüş olan Philip ile karşılaşınca gruptan çıkmak ister. Grubun ısrarı ile grupta kalan Pam son oturuma kadar Philip ile çatışır. Fakat bu çatışma Pam için de Philip için de faydalı hale dönüşür; Pam saplantılarından kurtulurken, Philip’ in kendini açması sağlanır.

Tony, atletik zarif daha önceden hapse girip çıkmış bir marangozdur, grubun en cesur üyelerinden biridir. İşçi olmaktan utanır ve bu hislerini grup ile rahatça paylaşır. Gruptakilerle yüzleşmekten çekinmez, grup sürecine ve gelişimine çok önemli katkıları olmuştur. Grup içerisinde Pam ve Philip ile yaşadığı sorunlar olsa da bunların üstüne giderek çözüme kavuşturmuştur. Grubun ona, onun da gruba çok faydası olmuştur. Cahil olmasından sızlanan Tony, kitabın sonunda eğitim alarak co- terapist olmuştur.

Rebecca, hayatında daha önce hep güzelliği ile ön plana çıkmış, fakat şimdi yaşlandığı, erkekler üzerinde eskisi gibi etkili olamadığı ve güzelliğini kaybettiği düşünceleriyle baş edemediği için gruba katılmıştır. Grup içerisinde en iyi geribeslem veren üyelerden biridir. Philip’ ten farkında olmadan etkilenmiş; bu da grubun gözünden kaçmamıştır. İlk başta geribildirimlere karşı itiraz etmesine rağmen süreç içerisinde kendini geliştirmiş ve değiştirmiş; önemli olanın kendi duyguları olduğunu öğrenmiştir.

Bonnie, alkolik bir anne babanın çocuğudur. Alkolik ebeveynlere sahip çocukların çoğunda olduğu gibi önemsiz değersiz olduğunu düşünür; özgüveni düşüktür kendini tombul sıkıcı ve çirkin bulmaktadır. Herkesin ondan daha önemli olduğunu düşünür; çatışmalardan kaçar. Çatışma çıkma durumunda konuyu değiştirerek çatışmayı önlemeye çalışır. Konu kendi hayatı olduğunda çok çabuk umutsuzluğa kapılıp kaçmaya çalışır (Yalom, 2005, s. 169). Tüm hayatını alkolik ailesinden utanarak geçirmiş; bu yüzden yakınlık kurmakta zorluk çekmiştir. Gruba çok bağımlıdır ve grubun dağılmasından korkar (Yalom, 2005, s. 225). Grup sayesinde özgecilik duygusu gelişmiş, kendisini grubun içinde değerli hissetmeye başlamıştır. Birincil aile grubunun onarıcı yinelenişi’ ni biz en iyi Bonnie ile gözlemliyoruz.

Gill, mutsuz bir aileye sahip, sürekli olarak karıyla olan problemleri gruba getiren ama aslında hiçbir kadına karşı dürüst ve açık olamayan bir üyedir. Pam’ in bu konudaki geribeslemleri ve Julius’ un teşvikleri ile kendini geliştirmiş; alkolik olduğunu söyleyerek kendini açmış, davranışlarını değiştirmeye çalışmıştır. Kadınlara karşı olan tutumlarını değiştirmiş; hoş karşılanmayacağını bilse de yüzleşmeyi öğrenmiştir.

Son olarak Philip, Schopenhauer’ in öğretilerini kendine model olarak alarak kendini hayattan ve insanlardan soyutlamış ama meslek olarak danışmanlığı seçtiği için yaptıkları anlaşmayla 6 ay grup terapisine gelmeyi kabul etmiş; ilk başta istemediği halde gruptan en çok faydalananlardan biri olmuştur. Zor bir danışan-tekelci olarak tanımlayabiliriz. Çünkü gruba kendini açmamış entelektüel bilgileri ile direnç göstermiştir. Teorik bilgi aktarımları ile grup lideri Julius’ a karşı baskın olmaya çalışmıştır. Egemen duygularından olan sevgisizlik duygusunu en son oturumda paylaşmıştır. Tekelciler anlamlı bir şekilde katılmazlar ve Philip ilk oturumda grup lideri dâhil olmak üzere kimseyle göz teması bile kurmaz. Zamanla grup süreci içerisinde kendini geliştirmiş; öncelikle dolaylı yoldan Schopenhauer’ dan alıntılar yaparak kendini açmaya çalışmıştır. Toplumsal yönden beceriksizliği, karşı cinsle yaşadığı sorunlar ve mazoşist yapısı ile sıkıcı danışan grubu içerisinde de ele alınabilir. Daha önceden yaşadığı kısırdöngü ilişkiler buna örnek olarak verilebilir. Yaşanan çatışmalarla istemediği duyguları gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. 6 ay geçtiği halde grup çalışmalarına devam eden Philip en son seansta katarsis yaşayarak şu güne kadar hiç sevilmediği duygusunu gruba açmıştır.

Grupta kullanılan tekniklere bakacak olursak, grup çalışmalarında terapötik güçlerin önemi büyüktür. Grubun dinamiğini oluşturan en önemli öğelerdir. Bu terapötik becerilerden konuşmaya açık davet ( KAD), kendini açma, ilişkinin şimdi ve buradalığı ( İŞB), içerik yansıtma, asgari düzeyde teşvik, anlamın kişiselleştirilmesi, yüzleştirme, yapılama ve yakından ilgilenme gibi beceriler kullanılmış. Grup süreci içerisinde yapılan alıştırmalarda ise, rüya yorumlama, vücudun bir parçasını konuşturma, derecelendirme yapılmıştır. Kullanılan tekniklerden bazılarına örnek verecek olursak; Julius, kendini açma konusunda genellikle kişisel olmayan paylaşımlarda bulunan Gill için “kendini ölçme ölçeği” kullanmış; çalışma esnasında yaptığı paylaşımına 1 ile 10 arasında bir değerlendirme yapmasını, 1 puanın en risksiz, 10 puanın ise en riskli olduğunu söylemiştir. Gill’ in değerlendirmesine karşılık olarak bir iki çentik yukarı çıkarak bir paylaşımda daha bulunmasını istemiş ve gruba alkolik olduğunu paylaşmasını sağlamıştır (Yalom, 2005, s. 265). Konuşmaya açık davet her oturumda sıkça görülen tekniklerden biri, örnek vermek gerekirse Philip’ in Julius’un hastalığını gruptakilerle haberi olmadan paylaşması üzerine Philip’ i konuşturabilmek için “Bu konuda ne hissedeceğim konusunda bir tahminin var mıydı?” sorusu konuşmaya açık davet tekniği olarak gösterilebilir (Yalom, 2005, s. 119). Bir başka örnek ise, Rebecca’ nın grup üyelerinden aldığı olumsuz geribeslemler yüzünden kendini kötü hissetmiş; “Tam şurada bir yumru var.” diyerek ellerini göğüs kafesinin üstünde birleştirmiştir. Grup terapisti o yumruyu konuşturmasını isteyerek kendini açmasını sağlamıştır (Yalom, 2005, s.199). Son olarak, yüzleştirme tekniği kullanarak “Gerçek sen kim Philip?” diye sorarak bireyin kendini açmasını ve katarsis yaşamasını sağlamıştır (Yalom, 2005, s.409).

Grup üyelerinden Bonnie, alkolik anne ve babaya sahip bağımlı bir üyedir. Alkolik ebeveynlere sahip olan çocuklarda belli başlı görülen bazı özellikler vardır. Evde çocuk alkolik anne ve baba ile yaşıyorsa güvenilir bir ilişki kuramaz. Anne ve babasının davranış normlarının sürekli değişmesi çocuğa da yansır; çocukta değişen davranış normları görülmeye başlar. Bunlardan birçoğu grup üyesi olan Bonnie’ de bulunmaktadır. Örnek verecek olursak; Bonnie kendini grup içerisinde çok değersiz bulur. Aile içerisindeki değersiz rolünün grupta da devam ettiği düşünmektedir. Bonnie’ nin grup içerisinde, “Buradaki herkes benden daha önemli–çok daha önemli.” cümlesi kendini değersiz hissettiğinin bir belirtisidir (Yalom, 2005, s.192). Özgüveni düşüktür; kendini tombul sıkıcı bir kütüphaneci olarak tanımlarken, diğer üyeleri iyi özellikleriyle tanımlama çabaları vardır. Bir diğer özellik olarak, alkolik ebeveynlere sahip çocuklar genellikle grup terapisinde bağımlı danışan rolündedir. Bonnie, gruba biri gelmediğinde ya da bir çatışma çıktığında, grubun dağılacağı korkusuna girer. Örnek olarak, grupta Pam ile Philip arasında çıkan çatışma sonrasında Bonnie’ nin “Korkuyorum. Bu grubu seviyorum ve parçalanmaya hazır olduğunu hissediyorum. Hepimiz geri gelecek miyiz? Sem Pam? Sen Philip? Geri gelecek misiniz?” cümlesi gösterilebilir (Yalom, 2005, s. 225).

Grup terapi sürecinde grup lideri “şimdi ve burada” tekniğini çok fazla kullanmış; hastaların grup süreci içerisinde olayı nasıl yaşadığına odaklanmalarını sağlamıştır. Grup terapi çalışmalarında psikolojik danışmanın soracağı sorular belli amaçlarla bilinçli olarak sorulur. Kitapta bunun birçok örneğini bulabiliriz. Bonnie kendini grupta değersiz görerek gruba zaman kaybettirdiğini grubu hala kullanamadığından yakınmıştır. Herkesin ona karşı sabırsız olduğunu bildiğini söylemiştir. Grup lideri bu durumu şimdi ve buraya odaklamak için grupta özellikle kimin sabırsızlandığını sormuştur (Yalom, 2005, s. 195). Bir başka örnek olarak; alkolik olduğunu diğer üyelerden saklayan Gill 5 yıldır alkolik olduğunu açıkladığında Julius grubu “şimdi ve burada’ ya getirmek için bugüne kadar bu konuyu anlatmadığı için kendini nasıl hissettiğini sormuştur (Yalom, 2005, s. 267). Böylelikle hem Gill’ in yatay biçimde kendini açmasını, ayrıca grup üyelerinin empati yapabilmelerini sağlamıştır. Julius, üyelerine sürekli yatay kendini açmanın daha verimli olacağını hatırlatarak yapılama tekniği ile grup normlarının yapılanmasını sağladığını görüyoruz. Gill için grubun önemi büyüktür ve grubun onu yargılamasından korktuğu için kendini açamadığını söylediğinde, grup lideri gruptaki onu yargılayacak olan yargıçların kimler olduğunu sorarak Gill’ in tekrar grupta “şimdi ve burada” ’ya odaklanmasını söylemiştir. Böylelikle hem grubun Gill’ i cezalandırmasını önlemiş, hem diğer üyelerin geribeslem almalarını sağlamıştır (Yalom, 2005, s. 269).

Grup içerisinde bireyin yaşamında onun için önemli olan kişilere karşı olumlu ya da olumsuz duygularını, genellikle “bitirilmemiş işleri” grup liderine ya da grup içerisindeki üye veya üyelere aktarması transferans durumunu ortaya çıkarır. Grup lideri, transferansı tanıyabilmeli ve grup içerisinde nasıl ele alması gerektiğini bilmelidir. Gill ile Pam arasında geçen bir çatışmada Gill, karısına kızgındır ve kızgınlığını karısı gibi öfkeli olan grup arkadaşı Pam’ e yansıtmıştır. Grup lideri, grup üyelerinin geçmiş davranış örüntülerini anlamaya çalışmalıdır. Grupta “tedavi edici iyileştirici etmen” olarak bilinen, birincil aile grubunun onarıcı yinelenişi, üyelerin evdeki ilişki şekillerini gruba getirilerek transfer eder. Bonnie’ nin aile içerisindeki önemsizliğini gruba aktarması bir transferans örneği olarak kabul edilebilir. Bu durumda aktarım yapan kişi grubu transferans objesi olarak kullanır. Ek olarak, Bonnie, daha önceden kıskandığı kadınların özelliklerini Rebecca’ da birleştirmiştir. Julius, Bonnie’ ye sorunun Rebecca ya da başka güzel kadınlar olmadığını fark etmesini sağlamıştır. Karşıt transferans, aynı durumu liderin grup üyesi ya da üyelerine karşı yaşamasıdır. Böyle bir durumda psikolojik danışmanın aktarım yaşadığı üyeye karşı sevmeme, nefret etme aşırı düşkünlük hissetmesine neden olabilir. Buna örnek olarak, Julius’ un Pam’ den hoşlanması gösterilebilir. Psikolojik danışman böyle bir durum olduğunu düşündüğünde 3. bir göz tarafından olaya dışarıdan bakabilmelidir. Kitapta, “Uzun süredir Pam’ den o kadar çok hoşlanıyorum ki, patolojisini göremedim – belki de bu yüzden John’ la olan saplantısında ona yardım edemedim.” ifadesi karşıt transferansı Julius’ un bunu fark etmesine örnek olarak gösterilebilir (Yalom, 2005, s. 307). Son olarak, Philip’ in grup çalışmalarında Julius’ u otorite figürü olarak görmüş ve kendini ispatlamak için grup süreci içerisinde sürekli onun kullandığı yöntem ve metotları alt etmek için uğraşmıştır. Julius, bu davranışlarının altında yatan nedenleri anlaması için sorularla yönlendirme yapmıştır.

            Gruba yeni üye olan Philip, grup dinamiğini etkilemiştir. Philip gelmeden önce grup başlangıç ve geçiş evresini atlatıp çalışma evresine geldiği halde, gruba Philip’ in katılmasıyla grubun her şeyi bilen, kültürlü ve en sevilen üyesi Pam grupta her zaman anahtar rolde iken Philip’ in gelişi ile yerini kaptırmış gibi hissetmiş; bu da grubun dinamiğini değiştirmiştir. Hatta bu durum grup üyeleri tarafından fark edilerek Pam’ e geribeslem olarak verilmiştir (Yalom, 2005, s. 369). Grup içerisinde birkaç kişi Philip ile sürekli çatışma halindeyken bazıları da Philip’ e karşı hayranlık duymuştur. Rebecca Philip’ e karşı hayranlık duyan üyelerden biridir. Philip, Julius’ un olaylara yaklaşım biçiminden çok farklı bir görüşü savunmaktadır. Philip Schopenhauer yaklaşımını kendine model olarak almış ve grup üyelerini bu yaklaşım hakkında bilgilendirmiştir. Olaylara farklı bir açıdan bakmak bazı üyelerin risk alarak kendini daha iyi açmasını saplamıştır. Örneğin, Rebecca Philip’ in anlattığı göreceli mutluluk kaynaklarının kendisini çok iyi ifade ettiğini fark etmiş ve sır olarak sakladığı kendi özünden yapılmış sihirli parfüm hayalini grupla paylaşmıştır (Yalom, 2005, s. 331). Rebecca’ nın itirafından sonra grubun çoğu itiraflarda bulunmuş; Gill, oturumlarda çoğunlukla olayı yatıştıran, tartışmaya girmeyen ve sakinleştiren taraf iken, dinamiğin değişmesiyle artık duygu ve düşüncelerini açıkça paylaşabilir hale gelmiş; en önemlisi, her hafta eşiyle yaşadığı sıkıntıları getirirken aslında başka bir sorunu olduğunu; alkolik olduğunu dile getirmiştir. Genel olarak, dinamiğin değişmesi ile üyelerin kendini açması daha kolay olmuş ve grubun verimliliği artmıştır.

Grup içerisinde çatışma olması, grubun çalışmasını ve verimliliğini artırır. Fakat ilk oturumlarda çatışma yaşanması gelişimi baltalayabilir. Philip’ in gruba katılması birçok çatışmaya neden olmuştur. En çok çatışma Philip ile Pam arasında geçerken grup lideri ile Philip arasında bile çatışma çıkması olağan durumlar yaşanmıştır. Philip’ in grup üyelerine Julius’tan önce ve ondan izin almadan hastalığını açıklaması Julius’ u kötü hissedip kendini etkisiz kalmış hissettiği halde, şimdi ve burada’ ya odaklanmaya çalışarak, yararlı müdahalelerde bulunmaya çalışmıştır. Philip ile Pam arasındaki çatışmalar son seansa kadar devam etmiştir.   Julius yaptıkları çatışmalarda ara ara ne hissettiklerini sorup “şimdi ve burada” ’ ya odaklanmalarını istemiş; fazla yüklenme olmamasına dikkat ederek ilerlemiştir. Gill ve Pam arasında çıkan bir çatışma da Pam, Gill’ in fazla sıkıcı olduğunu ve söylemek istediği şeyleri açıkça ifade etmesini istediğinde, Julius devreye girerek Gill’ in kendini daha iyi açması için teşvik etmiş; grubun da Pam’ e bu konuda geribeslem vermesi istemiştir. Böylelikle Pam’ in bugüne kadar yaşadığı ilişki problemleri hakkında bir farkındalığa kavuşması sağlanmıştır (Yalom, 2005, s. 296). Grup lideri, genellikle çatışmalarda çok ileri gidilmediği sürece müdahalede bulunmamıştır. Gerekli gördüğü yerlerde yönlendirme yapmış; durum ile ilgili durup düşünmelerini, ne olduğunu görmelerini istemiştir. Çoğunlukla üyelerin “şimdi ve burada” ’ ya odaklanmalarını sağlamış; böylelikle grubun verimini arttırmıştır.

            Grup içerisinde grubun normları çok başarılı işlenmiştir. Grup üyeleri için grup gerçekten önemli bir haldedir ve Julius kadar her üye grubun işleyişinde bir yardım öğesi rolünde bulunuyor. Grup içerisinde en çok Tony’ nin grup liderinin yükümlülüklerini paylaştığı ve kolaylaştırıcı etki yaptığı görülüyor. Hatta, Julius onun çoğu zaman grubu yönlendirmekte çok iyi olduğunu, çok iyi bir co- terapist olabileceğini düşünüyor.  Grubun çalışma aşamasında tam bir bütünlük sağlandığı çok iyi gösterilmiş; özellikle son seansta tüm grubun Philip’ in kendini açması ve Pam dâhil tüm üyelerin gruba katılımı gözleniyor. Geribeslem grup içerisinde çok önemli bir gelişim sağlıyor. Bu bir norm olarak kabul ettirilmiş; grubun içerisinde oldukça verimli bir şekilde işlenmiştir.  Ayrıca grup içerisinde yaşam pozisyonlarını ele alırsak, bazı üyelerin seçmiş olduğu belirli yaşam pozisyonları olduğu söylenebilir. Örneğin, Bonnie, kendi hayatında ve doğal olarak grupta da göstermiş olduğu “ben iyi değilim, sen iyisin” pozisyonu seçmiş; kendini sürekli yetersizmiş gibi göstermeye çalışmıştır. Philip’ in yaşamış olduğu deneyimi göz önüne alacak olursak; transaksiyonel analize göre ilk terapiye geldiğinde insanlarla “Adult ego” ’dan  iletişim kurmuş; bu gruptakileri sıkmış, tartışmaya zemin hazırlamıştır. Karpman drama üçgenine göre bir analiz yaparsak, yine Bonnie genellikle mağdur rolünü oynamıştır. Grupta Julius k Genel olarak, kitapta grubun çalışma süreci, işleyiş biçimi çok güzel işlenmiş,  çatışmalara nasıl müdahale edileceğini, grup üyeleri arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini, tekniklerin nasıl uygulanması gerektiğini ve yeni gelen birinin grup dinamiğini nasıl değiştirebileceğini çok iyi göstermiştir.

 

 Kaynak: Yalom, I. (2005). Bugünü Yaşama Arzusu. Kabalcı Yayınevi.

Uzman Psikolojik Danışman Melike Dinç